,

Sok z czarnej porzeczki – 0,75l

33.00 cena brutto

Niezależnie od koloru porzeczki wspierają odporność, troszcząc się o układ pokarmowy,

poprawiają stan skóry.

Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego

funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy

C. Jest jej w owocach średnio 200 mg% (od 50 do nawet 400 mg% zależnie od klimatu ­ im

cieplejsze lato, tym więcej), czyli 100 g owoców dostarcza 4 razy więcej witaminy C niż wynosi

norma dla dorosłych. Co więcej, witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P

(rutyna), której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg%. Towarzystwo witaminy P

jest tak ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C. Dlatego spożycie owoców czarnej

porzeczki lepiej skutkuje niż łykanie tabletek z witaminą C. Jakby tego było mało, witamina C

występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, dlatego zachowuje się także w

przetworach.

Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu

foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz

rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce czarnej porzeczki to

cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy

karotenoid luteina.

Owoce czarnej porzeczki oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek.

Kwasy owocowe korzystnie wpływają na procesy gnilne, zawarta w nich tanina działa

przeciwzapalnie. Ze względu na bogactwo bakteriobójczych fitoncydów, owoce czarnej porzeczki

hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w

okresach gryp i innych infekcji wirusowych.

Produkt dostępny na zamówienie

Kategorie: ,

Produkt dostępny na zamówienie

Uprawa ekologiczna

Odbiór tylko osobisty w sklepie

Waga 1 kg