, ,

Alginit 5 kg

25.00 cena brutto

Alginit z Gércei to naturalnie występująca kopalina powstała około 4-5 milionów lat temu ze skamieniałej biomasy alg i zwietrzałych tufów.
Posiada wyjątkowe właściwości magazynowania wody, zawiera wiele cennych składników organicznych i mineralnych, dzięki którym poprawia potencjał biologiczny gleby.
ALGINIT nie zawiera żadnych dodatków syntetycznych ani substancji chemicznych. ALGINIT jest kluczowym elementem probiotechnologii przeznaczonym do poprawy żyzności i zasobności gleby.

Vat 8%

Zalety Alginitu:

  • znakomita zdolność magazynowania wody,
  • 64 pierwiastki wzbogacające glebę,
  • duża dawka łatwo dostępnego wapnia – minimum 22%,
  • duża dawka strukturotwórczego humusu – minimum 20%,
  • stymulowanie aktywności mikrobiologicznej w glebie,
  • długotrwałe uwalnianie składników odżywczych,
  • stabilizowanie struktury gruzełkowatej,
  • poprawa jakości gleb, szczególnie o odczynie kwaśnym,
  • ograniczanie erozji.

Alginit z Gércei to naturalnie występująca kopalina powstała około 4-5 milionów lat temu

ze skamieniałej biomasy alg i zwietrzałych tufów.

Posiada wyjątkowe właściwości magazynowania wody, zawiera wiele cennych składników

organicznych i mineralnych, dzięki którym poprawia potencjał biologiczny gleby.

ALGINIT nie zawiera żadnych dodatków syntetycznych ani substancji chemicznych.

ALGINIT jest kluczowym elementem probiotechnologii przeznaczonym do poprawy

żyzności i zasobności gleby.

Współdziałanie ALGINITU oraz pożytecznych mikroorganizmów zawartych w preparatach

EmFarma i EmFarma Plus poprawia przyrost masy roślin o 20-30% oraz średnio wzrost

plonu o 8-10%.

POPRAWA JAKOŚCI GLEBY

Wysoka zawartość humusu w Alginicie (minimum 20%) oraz bogatej w składniki

gliny korzystnie wpływa na hydrologię i strukturę gleby. Alginit zawiera 64

pierwiastki w przyswajalnych formach dla roślin , dzięki czemu tworzy optymalne

warunki dla ich wzrostu. Zwiększa również zdolność adsorpcyjną gleby

gromadząc składniki do długoterminowego wykorzystania przez rośliny.

Wysoka zawartość gliny zwiększa również zdolność do wymiany kationów,

zapobiega ich wypłukiwaniu i ogranicza migrację metali ciężkich do wód

gruntowych (dejonizuje metale ciężkie) oraz do rośliny.

 

Przechowywanie: w suchym o osłoniętym miejscu

 

Środki ostrożności: preparat jest całkowicie bezpieczny dla człowieka i środowiska

naturalnego.

Nie wymaga stosowania masek i rękawic ochronnych.

Po pracy umyć ręce wodą z mydłem.

W razie zanieczyszczenia oczu delikatnie płukać wodą.

W razie spożycia popić wodą.

 

Produkt bezterminowy

 

DAWKOWANIE I SPOSÓB STOSOWANIA ALGINITU

UPRAWY POLOWE

• zboża (pszenica, jęczmień, owies),

• okopowe (kukurydza, słonecznik, burak cukrowy),

• motylkowe (lucerna, czerwona koniczyna)

Dawkowanie:

• gleby kwaśne 2,5-3,0 t/ha raz na 2 lata,

• lekko kwaśne 2,0-2,5 t/ha raz na 2 lata,

• obojętne 1,0-2,0 t/ha raz na 2 lata.

TRUSKAWKI

Dawkowanie:

• gleby kwaśne 3,0-4,0 t/ha raz na 2 lata,

• lekko kwaśne 2,5-3,0 t/ha raz na 2 lata,

• obojętne 1,5-2,5 t/ha raz na 2 lata.

KRZEWY JAGODOWE (MALINY, PORZECZKI, AGREST)

Dawkowanie:

• gleby kwaśne 3,0-3,5 kg/krzew,

• lekko kwaśne 2,5-3,5 kg/krzew,

• obojętne 2,0-2,5 kg/krzew.

Zabieg najlepiej przeprowadzić przed posadzeniem roślin używając rozrzutnika

do obornika, następnie wymieszać z glebą przy zastosowaniu lekkiej talerzówki

lub kultywatora.

Przy już założonej plantacji możemy stosować po zbiorach i skoszeniu liści rozsiewając

rozrzutnikiem w ilości około 1 t/ha a następnie wprowadzamy do gleby za pomocą

glebogryzarki międzyrzędowej.

Zabieg można również wykonać wczesną wiosną.

Wymienione dawki należy zastosować przy sadzeniu krzewów.

Jest to dawka wystarczająca na potrzeby pokarmowe roślin na okres 2 lat.

Zalecane dawki stosujemy do dołków na głębokość 20-40 cm mieszając z glebą.

W przypadku roślin posadzonych rozsiewamy wokół krzewów co 2-3 lata w ilości 2-3

kg/m2 za pomocą rozrzutnika taśmowego a następnie wymieszać kultywatorem.

 

 

DRZEWKA OWOCOWE PESTKOWE

(WIŚNIE, CZEREŚNIE, ŚLIWKI)

I ZIARNKOWE (JABŁONIE, GRUSZE)

Dawkowanie:

• gleby kwaśne 8,0-10,0 kg/drzewko,

• lekko kwaśne 6,0-8,0 kg/drzewko,

• obojętne 4,0-6,0 kg/drzewko.

WARZYWA

Dawkowanie:

• gleby kwaśne 3,5 – 4,0 t/ha raz na 2 lata,

• lekko kwaśne 2,5 – 3,0 t/ha raz na 2 lata,

• obojętne 2,0 – 2,5 t/ha raz na 2 lata

Zalecane dawki stosujemy do dołków przed posadzeniem mieszając z glebą na

głębokość 50-60 cm.

Na ubogich stanowiskach nawet do 100 cm.

Dawka ta jest wystarczająca na okres około 5 lat.

W międzyczasie możemy uzupełnić zasobność w składniki pokarmowe stosując

kompost lub obornik.

W sadach owocujących możemy co 2-3 lata rozsiać wokół drzew w ilości 2-5kg/m2

używając do tego celu rozrzutnika a następnie wymieszać z glebą za pomocą

podkoronowej glebogryzarki, lub innego agregatu uprawowego.

Alginit staramy się rozrzucić jak najbliżej posadzonych drzewek owocowych.

Przed siewem warzyw Alginit należy rozprowadzić za pomocą rozrzutnika,

a następnie wymieszać z ziemią.

Zabieg należy powtórzyć po około 2-3 latach.

Przy uprawach warzyw pod folią stosujemy ok. 2-3 kg/m2 przed sadzeniem

roślin lub stosujemy mieszaninę ziemi z 5%-15% Alginitu.

ALGINIT z Gércei znajduje się w „Wykazie nawozów i środków poprawiających

właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym”

pod numerem NE/523/2020.

ALGINIT z Gércei znajduje się w „Wykazie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym” pod numerem NE/523/2020.

Waga 5 kg