,

Fungilitic 20 litrów

907.20 cena brutto

FUNGILITIC stosujemy zarówno INTERWENCYJNIE jak i ZAPOBIEGAWCZO !

Stosowanie Preparatu FUNGILITIC można rozpocząć w każdym okresie wegetacji roślin. Idealnie nadaje się do zabezpieczenia gleby przed siewem lub sadzeniem roślin.

FUNGILITIC jest idealny do zaprawiania nasion.

Zaletą FUNGILITIC jest możliwość stosowania go w dni dżdżyste i pochmurne.
Średnia temperatura dzienna nie powinna być niższa niż +10 C.
Stosujemy od dwóch do trzech oprysków w sezonie wegetacyjnym rośliny w zależności od warunków pogodowych w trakcie sezonu wegetacyjnego

Wydajność:
Stosujemy 2 litry FUNGILITIC rozcieńczone w 100 litrach wody wystarcza do oprysku 1 hektara uprawy.

Brak okresu karencji.

 

Vat 8%

FUNGILITIC (INICJAŁ DCF LINE)
Produkowany jest jeden preparat, który może być stosowany do wszystkich roślin, w całym okresie wegetacji.
Zawarty w preparacie szczep Paenibacillus polymyxa DCF posiada następujące właściwości:
– Syntetyzuje wolny azot i przekształca go w formy łatwo przystępne dla rośliny.
– Rozpuszcza kompleksy fosforu glebowego, przez co zwiększa jego dostępność dla roślin.
– Ogranicza ilość chorobotwórczych grzybów.
– Wytwarza ochronną błonę.
– Powoduje zmniejszenie populacji nicieni.
– Mineralizuje martwą substancję organiczną.
– Indukuje odporność roślin.
Stosowanie preparatu FUNGILITIC prowadzi do poprawy struktury gleby, wzrostu roślin, intensywniejszego kwitnienia, wzrostu plonów, przyczynia się do odnowy biosystemu glebowego. Chroni przed suszą fizjologiczną i przyczynia się do wzrostu próchnicy glebowej.
Działanie preparatu FUNGILITIC ma charakter fizyczny – zawarte w preparacie mikroorganizmy wytwarzają wokół systemu korzeniowego biofilm chroniący rośliny przed chorobotwórczymi grzybami oraz nicieniami. FUNGILITIC nie jest środkiem ochrony roślin w rozumieniu Rozporządzenia WE 1107/2009.

 

OPIS DZIAŁANIA

Biorąc pod uwagę bakterie zasiedlające strefę korzeniową można je podzielić na gatunki neutralne, gatunki wywierające szkodliwy wpływ – DTR (ang. deleterious rhizobacteria) oraz gatunki korzystne dla rośliny żywicielskiej – PGPR (ang. plant growth promoting rhizobacteria). Bakterie z grupy PGPR w sposób bezpośredni lub pośredni pomagają swojemu żywicielowi w prawidłowym rozwoju.

Paenibacillus polymyxa, którego szczep zawarty jest w preparacie Fungilitic, jest gatunkiem bakterii zamieszkującej różnego rodzaju środowiska, najczęściej jednak spotykany jest w ryzosferze.

Pozytywny wpływ bakterii tego gatunku potwierdzają badania naukowe przeprowadzone w różnych zakątkach świata. Paenibacillus polymyxa wchodzi w bezpośrednią interakcję z rośliną, wspomaga ją, a także chroni przed różnymi patogenami, gatunek ten został więc zaklasyfikowany do pożytecznej grupy bakterii ryzosferycznych – PGPR.

Gatunek ten potrafi przetrwać nawet w bardzo niesprzyjających warunkach:

  • ma zdolność wytwarzania śluzu chroniącego komórki przed wysychaniem i zwiększającego ich mobilność.
  • syntezuje rożnego rodzaju substancje odpędzające gatunki, które mu zagrażają lub przeszkadzają.
  • posiada zdolność do przechodzenia w formy przetrwalnikowe, co pozwala im przeczekać skrajnie trudne warunki.

Odkryte szczepy gatunku Paenibacillus polymyxa charakteryzują się takimi mechanizmami promowania wzrostu roślin jak:

  • wiązanie azotu,
  • rozpuszczanie trudnodostępnych form fosforu,
  • produkowanie i regulacja fitohormonów przyspieszających wzrost i podnoszących odporność roślin,
  • rozkład celulozy
  • ograniczanie rozwoju patogenów (bakterii, grzybów, nicieni).

 

Bakterie te chętnie zasiedlają korzenie wielu gatunków roślin.

Potwierdzono ich pozytywny wpływ na takie rośliny jak:

 

 

  • pszenica
  • jęczmień
  • fasola
  • ziemniak
  • kukurydza
  • rzepak
  • pomidor
  • czosnek
  • cebula
  • papryka
  • ciecierzyca
  • groch
  • sosna
  • herbata
  • koniczyna biała
  • buraki

 

 

MECHANIZM PROMOWANIA WZROSTU

 

Paenibacillus polymyxa kolonizuje głównie powierzchnię korzeni, zwłaszcza strefę różnicowania (włośnikową) i stożek wzrostu. Bakteria wchodzi w bezpośrednią interakcję z rośliną pomagając jej na wiele sposobów.

W zamian za możliwość korzystania z wydzielin korzeniowych dostarcza gospodarzowi różnego rodzaju mikro- i makroelementy pobrane z otoczenia oraz reguluje gospodarkę hormonalną rośliny wspierając jej odporność, przyspieszając wzrost i zmniejszając stres.

Jednym z metabolitów obficie wytwarzanych przez tę bakterię są egzopolisacharydy – wielocukry, którymi bakteria otacza się i pokrywa powierzchnię korzenia tworząc biofilm. Substancje te służą obu stronom na wiele sposobów. Chronią przed zbyt szybkim wysychaniem oraz są nośnikiem produkowanych przez bakterię substancji ochronnych.

Do utworzonego biofilmu chętnie gromadzą się różnego rodzaju inne mikroorganizmy obecne w środowisku glebowym, jednak ze względu na jego skład dostęp do korzenia mają jedynie „wyselekcjonowane” gatunki. Tworzą one razem konsorcja czerpiące wzajemnie korzyści i wspólnie się uzupełniające.

Biofilm oraz peptydy produkowane przez Paenibacillus polymyxa stanowią także medium do szybszego i dokładniejszego przekazywania informacji między mikroorganizmami (quorum sensing),  co pomaga im skuteczniej zwalczać niepożądane gatunki i jeszcze lepiej współpracować.

Paenibacillus polymyxa poza samoczynnym wiązaniem azotu, mineralizacją materii organicznej, rozbijaniem kompleksów fosforu czy dostarczeniem roślinie mikroelementów komunikuje się z innymi zdolnymi do tego gatunkami optymalizując ich pracę w tym zakresie.

 

MECHANIZM OCHRONY PRZED PATOGENAMI

 

Poza zdolnością do podnoszenia ogólnej kondycji roślin przez bezpośrednią interakcję z żywicielem bakterie z gatunku Paenibacillus polymyxa pomagają roślinom także pośrednio przez zwalczanie wielu patogenów.

Produkują one cały szereg substancji zatrzymujących między innymi rozwój:

  • pierwotniaków z gat. Plasmodiophora powodujących kiłę kapusty,

bakterii patogennych:

  • Pseudomonas syringae,
  • Ralstonia solanacearum
  • Bacillus cereus,
  • Eserichia coli

wielu szkodliwych gatunków grzybów z rodzajów m.in.:

  • Fusarium,
  • Leptosphaeria,
  • Rhizoctonia,
  • Botrytis.

Produkowany przez tę bakterię enzym chitynaza rozkłada chitynę – podstawowy składnik ściany komórkowej grzybów, ale także pancerzy i jaj wielu pasożytów.

 

Związki lotne wydzielane przez Paenibacillus polymyxa „okadzają” przestrzeń dookoła kolonii powiększając dodatkowo barierę ochronną. Osłabiają one także nicienie pasożytujące na roślinie oraz te przebywające w okolicy korzenia. Przyciąga to uwagę innych, drapieżnych gatunków nicieni, które chętnie atakują osłabione osobniki, zmniejszając tym samym populację szkodliwych gatunków roślinożernych.

 

WSPÓŁPRACA Z INNYMI MIKROORGANIZMAMI

Zaobserwowano, że mimo agresywnego zachowania względem grzybów czy bakterii patogennych Paenibacillus polymyxa nie hamuje wzrostu innych bakterii pożytecznych dla rośliny ani grzybów mikoryzowych. Wręcz przeciwnie – z wieloma gatunkami wchodzi w symbiozę i wspólnie działają jeszcze skuteczniej niż w pojedynkę.

Gatunek Paenibacillus polymyxa, choć w bardzo określony i zdecydowany sposób reguluje swoje otoczenie, jest mimo wszystko niezwykle gościnny i lubi współpracować z innymi. Posiada zestaw narzędzi wspomagających roślinę na wiele sposobów, ale kiedy dobierze odpowiednie towarzystwo, staje się jeszcze bardziej skuteczny.

Zauważono, że zaszczepienie nasion pszenicy ozimej grzybem mikoryzowym Glomus mosseae w połączeniu z bakterią Paenibacillus polymyxa poskutkowało znacznie większym wzrostem grzyba i lepszym rozlokowaniem w roślinie fosforu dostarczanego przez bakterię.

Zaszczepienie nasion ciecierzycy grzybem mikoryzowym Rhizophagus irregularis w połączeniu z bakterią Paenibacillus polymyxa zaowocowało dodatkowym zwiększeniem plonu i w jeszcze większym stopniu ograniczyło populację nicieni i patogennych grzybów.

Po połączeniu Paenibacillus polymyxa z bakteriami Rhizobium tropici zaszczepiona fasola cechowała się znacznie podwyższoną ilością brodawek korzeniowych, jeszcze lepszym przyswajaniem azotu i większym wzrostem rośliny.

Gatunek ten może posłużyć jako prekursor odbudowy mikroflory glebowej, uzupełnienie społeczności mikroorganizmów już będących w glebie oraz jako naturalna pomoc w ograniczaniu rozwoju patogenów.

OCHRONNY BIOFILM

Zawarty w preparacie szczep Paenibacillus polymyxa DCF  wydziela duże ilości śluzu (kremowa zawiesina na fotografii). Rozmnażając się pokrywa nim powierzchnię korzenia i tworzy tzw. biofilm. Służy on zarówno bakterii jak i roślinie jako:

  • Osłona przed wysychaniem, przegrzaniem i przechłodzeniem,
  • Nośnik substancji ochronnych produkowanych przez bakterie,
  • Pożywka dla innych grup pożytecznych mikroorganizmów.

Wytworzony biofilm stanowi regulator mikroflory na powierzchni korzenia. Bakterie dostosowują skład biofilmu do warunków w jakich się znajdują, zachęcając do rozwoju napotkane mikroorganizmy pożyteczne (bakterie ryzosferyczne, grzyby mikoryzowe) i ograniczając dostęp patogenów takich jak:

  • Fusarium (zgorzel siewek, fuzariozy),
  • Leptosphaeria (sucha zgnilizna kapustnych),
  • Rhizoctonia (Rizoktonioza ziemniaka)
  • Botrytis (szara pleśń),
  • Plasmodiophora (kiła kapusty),
  • Różne gatunki nicieni (nematoza).

Występowanie biofilmu nie jest uzależnione od klasy gleby czy gatunku rośliny, jest to naturalny proces rozwoju i namnażania tego szczepu bakterii.

Fungilitic 1L Forma płyn

MECHANIZM DZIAŁANIA

MECHANIZM PROMOWANIA WZROSTU ROŚLIN:

  • Wiązanie azotu atmosferycznego,
  • Rozkład materii organicznej,
  • Rozpuszczanie kompleksów fosforu,
  • Rozpulchnianie i zmiana struktury gleby,
  • Produkcja fitohormonów przyspieszających wzrost i podnoszących odporność rośliny,
  • Wytwarzanie biofilmu (zwiększona tolerancja na suszę i przemarzanie, szybszy rozwój innych pożytecznych mikroorganizmów)

MECHANIZM OCHRONY PRZED PATOGENAMI:

  • Produkcja chitynazy – enzymu rozkładającego ścianę komórkową grzybów,
  • Wytwarzanie biofilmu (bariera ochronna dla korzenia),
  • Produkcja substancji ograniczających rozwój różnych patogenów,
  • Wydzielanie związków lotnych osłabiających nicienie.
Fungilitic 1L Producent Adiumentum

DAWKOWANIE:

Preparat jest koncentratem, należy rozcieńczać go z surową wodą.

  • oprysk – 5 l/ha
  • zaprawianie nasion – 1 l/tona
  • zamgławianie – 5-10 %
  • nawadnianie kropelkowe/podlewanie – 5-10 %

ZALECENIA:

  • Do oprysku wymieszać z min. 200 l wody.
  • Dokładnie wypłukać maszyny wykorzystane do oprysku/zaprawiania/podlewania z pozostałości środków chemicznych.
  • Oprysk wykonywać na glebę wilgotną, w trakcie deszczu, podniesionej wilgotności lub przed zachodem słońca,
  • Unikać stosowania w czasie suszy i dużego nasłonecznienia,
  • Nie łączyć z zaprawami chemicznymi i środkami ochrony roślin,
  • Zachować przynajmniej tygodniowy odstęp między stosowaniem preparatu a stosowaniem środków ochrony roślin,
  • Można stosować w całym okresie wegetacji,
  • Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Bakterie zawarte w preparacie nie są modyfikowane genetycznie i nie wymagają stosowania okresu karencji. Preparat został umieszczony na liście środków dopuszczonych do stosowania w uprawach ekologicznych (SE/44/2021) i posiada atest PZH (PZH/BT3685/2020). Szczep bakterii Paenibacillus polymyxa DCF zawarty w preparacie jest chroniony patentem (PAT.229190)

 

 

 

Waga 20 kg