, ,

AminoVin B1 5L

70.00 cena brutto

AminoVin B1  jest  organicznym stymulatorem pochodzenia naturalnego,  do stosowania w uprawach warzywniczych, sadowniczych i rolniczych. AminoVin B1  poprawia wzrost i plonowanie roślin oraz zwiększa odporność  na stresy wywołane przez niekorzystne działanie warunków atmosferycznych i szkodników .

Dostępne opakowania 5, 10,  20, 1000 litrów

Vat 23%

AminoVin B1 dzięki odpowiednio zbilansowanej liczbie, naturalnych aminokwasów (np.tiaminy,  alaniny, proliny i kw. glutaminowego), witamin z grupy B (B1 i B2) oraz makro i mikroelementów, zwiększa tolerancję roślin na czynniki stresowe, wspomagając procesy regeneracyjne oraz stymulując wzrost i rozwój, poprzez aktywizację naturalnych procesów metabolicznych zachodzących w roślinie.

Tiamina – stymuluje wzrost korzeni, rośliny szybciej  rosną, są silniejsze i odporniejsze na choroby.

Alanina – stymuluje syntezę chlorofilu, odgrywa ważną role w metabolizmie hormonów i pobudzaniu mechanizmu odporności na niską temperaturę.

Prolina – działa antystresowo, poprawia zdolność zawiązywania owoców, reguluje równowagę wodną w roślinie.
Kwas glutaminowy – naturalny stymulator wzrostu, stanowi doskonały rezerwuar organicznego azotu, który jest niezbędny do syntezy aminokwasów i białek.

Zakres stosowania

Rośliny sadownicze

Drzewa ziarnkowe: dawka 3,0-5,0l/ha

Drzewa pestkowe: dawka 3,0-5,0l/ha

3-6 zabiegów w sezonie: po wytworzeniu paków kwiatowych, faza opadania płatków kwiatowych oraz po wystąpieniu warunków stresowych

1-2 tygodnie po kwitnieniu,  następne zabiegi co 7-14 dni

Zalecana ilość wody: 500-1000l wody/ha

Krzewy jagodowe: dawka 3,0 -5,0l/ha

2-5 zabiegów w sezonie: od początku rozwoju pędów, liści i kwiatostanów, pełnia kwitnienia, początek opadania płatków kwiatowych oraz po wystąpieniu warunków stresowych

Zalecana ilość wody: 300-500l wody/ha

Winorośl: dawka 3,0-5,0l/ha

2-6 zabiegów w sezonie: od fazy pękania pąków, aż do twardnienia jagód.

Zalecana ilość wody: 200-1000l wody/ha

Truskawka: dawka 3,0-5,0l/ha

2-5 zabiegów w sezonie: po ruszeniu wegetacji, aż do końca wzrostu owoców i ich początku wybarwiania oraz dodatkowy zabieg po zbiorach owoców

Zalecana ilość wody: 200-500l wody/ha

Rośliny warzywne

Ogórek, pomidor, papryka, kapusta, cebula, czosnek, seler, marchew, pietruszka, sałata, rzodkiewka, fasola:

Dawka3,0-5,0l/ha

2-5 zabiegów w sezonie: opryskiwać co 7-14 dni.

Zalecana ilość wody: 200-500l wody/ha

Rośliny rolnicze

Zboża ozime i jare: dawka 3-5l/ha

4 zabiegi w sezonie: Jesienią 1 zabieg dolistnie w fazie 3-5 liści. Wiosną 3 zabiegi dolistnie: ruszenie wegetacji; w fazie liścia flagowego; w fazie kłoszenia.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha

Rzepak ozimy i jary: dawka 3-5l/ha

5 zabiegów w sezonie: Jesienią 1-2 zabieg dolistnie w fazie 4-8 liści. Wiosną 3 zabiegi dolistnie: ruszenie wegetacji; w fazie rozwoju pąków, rozwój łuszczyn

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha

Kukurydza: dawka 3-5l/ha

2 zabiegi w sezonie: dolistnie w fazie 4-6 liści; w fazie 8-12 liści,

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha

Buraki cukrowe: dawka 3-5/ha

4 zabiegi w sezonie: dolistnie w fazie 4-6 liści; w fazie rozwoju rozety liściowej (zakrywania międzyrzędzi), powtórzyć po 7-14 dniach.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha

Ziemniaki: dawka 3,0-5,0l/ha

7-10 zabiegów w sezonie: dolistnie w fazie 3-5 liści; w fazie rozwoju pędów bocznych; w fazie zakrywania międzyrzędzi; w fazie zawiązywania bulw; w fazie pąkowania; w fazie kwitnienia; w fazie tworzenia jagody.

Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha

Przygotowanie cieczy użytkowej:

AminoVin B1 jest produktem naturalnym w formie płynnej. AminoVin B1  podlega naturalnemu procesowi delikatnego zmętnienia i wytrącania osadu. Wymaga przed zastosowaniem intensywnego wstrząśnięcia w celu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Stosować jako roztwór wodny za pomocą opryskiwaczy używanych w ochronie roślin, najlepiej techniką oprysku drobnokroplistego.

Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość na jednostkę powierzchni. Odmierzoną ilość preparatu wymieszać z małą ilością wody 5 -10 litrów, a następnie wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego wodą do 2/3 jego objętości, przy włączonym mieszadle. Uzupełnić wodą do potrzebnej ilości, ciągle mieszając. Ciecz zużyć w ciągu kilku godzin. W przypadku stosowania w mieszaninie z innymi preparatami, środek AminoVin B1, należy dodawać do zbiornika jako ostatni z komponentów i zawsze przy włączonym mieszadle. Opryskiwać z włączonym mieszadłem. Zabieg wykonać rano lub wieczorem, powinien zapewnić całkowite zwilżenie liści.

Dopuszczony do obrotu decyzją Ministerstwa Rolnictwa numer S-1035/21

 

Okres ważności: 24 miesięcy od daty produkcji.

Po otwarciu zużyć w ciągu 12  miesięcy.

SKŁAD:

Aminokwasy 8,5%, Azot  organiczny-4,2%, Potas -6,0%, Siarka -0,4%, Wapń -0,3%, Fosfor-0,1%, Magnez, Bor, Molibden, Mangan, Cynk, Żelazo, Miedź, Witaminy- tiamina, ryboflawina, pH– 5,3

Waga 6 kg

Zakres stosowania

Drzewa ziarnkowe, drzewa pestkowe: Po wytworzeniu pąków kwiatowych, pełnia kwitnienia i opadanie płatków kwiatowych. Następnie 4 zabiegi w odstępach, co 7-10(14) dni. Dawka: 30-50* ml/5-10 l wody

Krzewy jagodowe: Po wytworzeniu pąków kwiatowych, pełnia kwitnienia i opadanie płatków kwiatowych. Następnie 3 zabiegi w odstępach, co 7-10(14) dni. Dawka: 30-50* ml/5-10 l wody

Truskawka: Po ruszeniu wegetacji, aż do końca wzrostu owoców i ich początku wybarwiania. Następnie 3 zabiegi w odstępie, co 7-10(14) dni. Dawka: 30-50* ml/5-10 l wody

Winorośl: Od fazy pękania pąków, aż do twardnienia jagód. Następnie 3 zabiegi w odstępie, co 7-10(14) dni. Dawka: 30-50* ml/5-10 l wody

Warzywa, rośliny zielne, ozdobne i kwiaty: 2-5 zabiegów w sezonie: opryskiwać co 7-10 dni. Dawka: 20-30* ml/5-10 l wody

 

* – wyższe dawki środka AminoVin B1, należy stosować tylko do zabiegu doglebowego

Skład

Aminokwasy: (8,9%); Białko: (26,0%); Makroelementy: Azot (4,2%); Potas (5,9%); Wapń (0,3%); Siarka (0,7%); Fosfor (0,1%);
Mikroelementy: Magnez, Cynk, Bor, Miedź, Molibden, Mangan, Żelazo; Witaminy z grupy B: (B1, B2)

Właściwości fizyko-chemiczne: gęstość (1,28 g/cm3), pH 6,2

ATEST Nr PZH/BT-3495/2018

Przygotowanie cieczy użytkowej

Odmierzoną ilość środka AminoVin B1 wlać do 1 l wody, cały czas mieszając aż do momentu osiągniecia całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą i uzupełnić wodą do zamierzonej ilości. Zabieg wykonywać rano lub wieczorem w temperaturze poniżej 250C. Nie opryskiwać roślin w pełnym słońcu. W przypadku stosowania w mieszaninie z innymi preparatami, środek AminoVin B1, należy zawsze dodawać do zbiornika jako ostatni z komponentów.

Środki ostrożności

W przypadku dostania się do oczu, należy bezzwłocznie przemyć oczy czystą wodą. Opakowanie po produkcie usuwać jako odpad komunalny.

Przechowywanie

AminoVin B1 należy przechowywać wyłącznie w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu w miejscu, niedostępnym dla dzieci.