AminoVin B1 dzięki odpowiednio zbilansowanej liczbie, naturalnych aminokwasów (np.tiaminy, alaniny, proliny i kw. glutaminowego), witamin z grupy B (B1 i B2) oraz makro i mikroelementów, zwiększa tolerancję roślin na czynniki stresowe, wspomagając procesy regeneracyjne oraz stymulując wzrost i rozwój, poprzez aktywizację naturalnych procesów metabolicznych zachodzących w roślinie.
Tiamina – stymuluje wzrost korzeni, rośliny szybciej rosną, są silniejsze i odporniejsze na choroby.
Alanina – stymuluje syntezę chlorofilu, odgrywa ważną role w metabolizmie hormonów i pobudzaniu mechanizmu odporności na niską temperaturę.
Prolina – działa antystresowo, poprawia zdolność zawiązywania owoców, reguluje równowagę wodną w roślinie.
Kwas glutaminowy – naturalny stymulator wzrostu, stanowi doskonały rezerwuar organicznego azotu, który jest niezbędny do syntezy aminokwasów i białek.
Zakres stosowania
Rośliny sadownicze
Drzewa ziarnkowe: dawka 3,0-5,0l/ha
Drzewa pestkowe: dawka 3,0-5,0l/ha
3-6 zabiegów w sezonie: po wytworzeniu paków kwiatowych, faza opadania płatków kwiatowych oraz po wystąpieniu warunków stresowych
1-2 tygodnie po kwitnieniu, następne zabiegi co 7-14 dni
Zalecana ilość wody: 500-1000l wody/ha
Krzewy jagodowe: dawka 3,0 -5,0l/ha
2-5 zabiegów w sezonie: od początku rozwoju pędów, liści i kwiatostanów, pełnia kwitnienia, początek opadania płatków kwiatowych oraz po wystąpieniu warunków stresowych
Zalecana ilość wody: 300-500l wody/ha
Winorośl: dawka 3,0-5,0l/ha
2-6 zabiegów w sezonie: od fazy pękania pąków, aż do twardnienia jagód.
Zalecana ilość wody: 200-1000l wody/ha
Truskawka: dawka 3,0-5,0l/ha
2-5 zabiegów w sezonie: po ruszeniu wegetacji, aż do końca wzrostu owoców i ich początku wybarwiania oraz dodatkowy zabieg po zbiorach owoców
Zalecana ilość wody: 200-500l wody/ha
Rośliny warzywne
Ogórek, pomidor, papryka, kapusta, cebula, czosnek, seler, marchew, pietruszka, sałata, rzodkiewka, fasola:
Dawka3,0-5,0l/ha
2-5 zabiegów w sezonie: opryskiwać co 7-14 dni.
Zalecana ilość wody: 200-500l wody/ha
Rośliny rolnicze
Zboża ozime i jare: dawka 3-5l/ha
4 zabiegi w sezonie: Jesienią 1 zabieg dolistnie w fazie 3-5 liści. Wiosną 3 zabiegi dolistnie: ruszenie wegetacji; w fazie liścia flagowego; w fazie kłoszenia.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Rzepak ozimy i jary: dawka 3-5l/ha
5 zabiegów w sezonie: Jesienią 1-2 zabieg dolistnie w fazie 4-8 liści. Wiosną 3 zabiegi dolistnie: ruszenie wegetacji; w fazie rozwoju pąków, rozwój łuszczyn
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Kukurydza: dawka 3-5l/ha
2 zabiegi w sezonie: dolistnie w fazie 4-6 liści; w fazie 8-12 liści,
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Buraki cukrowe: dawka 3-5/ha
4 zabiegi w sezonie: dolistnie w fazie 4-6 liści; w fazie rozwoju rozety liściowej (zakrywania międzyrzędzi), powtórzyć po 7-14 dniach.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Ziemniaki: dawka 3,0-5,0l/ha
7-10 zabiegów w sezonie: dolistnie w fazie 3-5 liści; w fazie rozwoju pędów bocznych; w fazie zakrywania międzyrzędzi; w fazie zawiązywania bulw; w fazie pąkowania; w fazie kwitnienia; w fazie tworzenia jagody.
Zalecana ilość wody: 200-500 l/ha
Przygotowanie cieczy użytkowej:
AminoVin B1 jest produktem naturalnym w formie płynnej. AminoVin B1 podlega naturalnemu procesowi delikatnego zmętnienia i wytrącania osadu. Wymaga przed zastosowaniem intensywnego wstrząśnięcia w celu osiągnięcia jednolitej konsystencji. Stosować jako roztwór wodny za pomocą opryskiwaczy używanych w ochronie roślin, najlepiej techniką oprysku drobnokroplistego.
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość na jednostkę powierzchni. Odmierzoną ilość preparatu wymieszać z małą ilością wody 5 -10 litrów, a następnie wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego wodą do 2/3 jego objętości, przy włączonym mieszadle. Uzupełnić wodą do potrzebnej ilości, ciągle mieszając. Ciecz zużyć w ciągu kilku godzin. W przypadku stosowania w mieszaninie z innymi preparatami, środek AminoVin B1, należy dodawać do zbiornika jako ostatni z komponentów i zawsze przy włączonym mieszadle. Opryskiwać z włączonym mieszadłem. Zabieg wykonać rano lub wieczorem, powinien zapewnić całkowite zwilżenie liści.
Dopuszczony do obrotu decyzją Ministerstwa Rolnictwa numer S-1035/21
Okres ważności: 24 miesięcy od daty produkcji.
Po otwarciu zużyć w ciągu 12 miesięcy.
SKŁAD:
Aminokwasy 8,5%, Azot organiczny-4,2%, Potas -6,0%, Siarka -0,4%, Wapń -0,3%, Fosfor-0,1%, Magnez, Bor, Molibden, Mangan, Cynk, Żelazo, Miedź, Witaminy- tiamina, ryboflawina, pH– 5,3






